Az MLM önmeghatározása

A szemem elé került egy kis (ki)oktatófilm az MLM-rendszerek lényegéről, és a tévhitekről. Alapvetően nem érzem szükségét annak, hogy ehhez hasonló témák megjelenjenek az oldalunkon, azonban jelmondatunk: “Veritas Expedito”, arra int, hogy mindazt, ami ebben a klipben elhangzik, kielemezzem, mindössze azon okból, hogy legalább a legalapvetőbb manipulációs módszereket megvilágítsam, hogy legközelebb a kedves olvasó már ne essen bele abba a hibába, hogy hagyja magát megvezetni.

 

A filmecske egy virágos mezőn nyit, azonban a grafika torz, a figurák egészségtelen hatása pedig alapvetően megpecsételi a véleményemet a filmről. De ne szaladjunk ennyire előre, adjunk egy lehetőséget a torzított hangú alkotóknak, hogy ráébresszenek mélyenszántó gondolataik logikájára.

Miután fehérbőrű, félszemű főhősünk kifejti, hogy minden “gáz”, ezután bejelenti, hogy ő network-marketingen alapuló vállalkozást kíván indítani. Barnabőrű “barátja” – akiről fokozatosan ki fog derülni, milyen szerepre is van kárhoztatva – nem a legrelevánsabb kérdéssel nyit – miszerint miért? -, de egy olyan kérdéssel, amivel akár még el is juthatnánk a kérdés velejéig. Azt kérdezi: Mi az a network-marketing?

A válasz: “Egy NM céggel felépítheted a saját üzletedet, és pénzt kereshetsz más üzletépítők és fogyasztók fogyasztásaiból is, amikor a cég termékeit használják.”

Ezzel valójában véget is ért a videónak azon része, mely információt közöl. Innen már csak arról lesz szó, mi nem az MLM. Azonban még ez a mondat sem nyújt igazi tájékoztatást, mert a mézesmadzagon kívül (“felépítheted”, “saját”, “pénzt kereshetsz”) egyáltalán nem szól a rendszer valódi, igazi működéséről! Miért nem? Arra majd még visszatérünk.

Figyeljük meg. Magyarázó karakterünk tele van ambícióval, önállóan akar cselekedni, csupa pozitív kisugárzás, tudja mi az a network marketing, és határozottan tud beszélni az Ügyről. Előtte a fényes jövő! Ellenben vitapartnere reakciója micsoda?

“Ez olyasmi mint azok a piramisos izék?”

Mint láthatjuk a filmecske alkotója nem a tájékozott-tájékozatlan ellentétpárt használta fel végül az információközléshez, mint más normális ember. Inkább választotta az intelligens-ostoba ellentétpárt, mely arra alapozza meg a kívánt hatást, hogy ugye te, a néző nem akarsz ilyen buta, ostoba tájékozatlan parasztnak tűnni, mint a barnabőrű? Mert aki az MLM-ről rosszat gondol, az ilyen semmirekellő alak! A film itt még csak sugallja ezt a vonulatot. Később egyre rosszabb lesz. A barna figura határozatlan, tájékozatlan kérdése nyilvánvalóan tömegeknek a kérdését kívánja tükrözni itt. Az “ostoba megvezetett tömegekét”. Arról csak mellékesen szólva, hogy a legostobább érvelési hibát követi el egész filmünk alatt, a súlykolást (Argumentum ad nauseam). De szerencsére itt van a főhősünk, aki mindent megvilágít. Buta karakterünk azt mondja, az MLM és piramisjátékok jellemzője, hogy csak azok keresnek sokat, akik a csúcson vannak. Ez a kijelentés önmagában kimeríti az “árnyékboksznak” nevezett érvelési hibát, amit nevezhetünk csúsztatásnak is. Ugyanis senki nem állította azt hogy más helyeken ne lenne hierarchikusan emelkedő a fizetés a főnöki szintek felé. Mégis ezzel példálózik leereszkedő stílusban MLM-párti figuránk. A szereplők azt már persze nem mondják el, hogy egy MLM rendszerben a magasabb szintek tízszer, százszor annyit is keresnek, mint azok, akik a legalján robotolnak aprópénzért. Hogy miért nem hozza ezt fel? Mert nem lenne rá olyan könnyű válaszolni, mint egy előre felépített, lebutított kérdésre.

Sőt, az MLM ellenzőit megtestesítő karakter ledegradálásában a készítő nem ismert mértéket. Miután ezzel a “mint a munkahelyeden?” című odamondással főhősünk rendesen helyrerakta, csak némán mered maga elé. Nézze meg mindenki jól a bamba karaktert. A könnyen manipulálható emberek, akiket ilyen hálózatokban tartanak, önigazolást láthatnak ebben a filmben, ellenben az ellenzők láthatják, hogy mit is tart rólunk egy igazi MLM-es. Az a bamba rajzfilmfigura mi vagyunk…

Az is nyilvánvaló, hogy ez a beszélgetés egy olyan esetet mutat be, ahol az MLM-ügynök éppen elhárít néhány nem eléggé megalapozott védekezési mechanizmust. Kidumálja a kérdéseket, de hogy igazából mi történik? Hazudik.

Elmondja, hogy a piramis-játék lényege az, hogy a korábbi tagok a frissen beszállók belépési díjából kapnak jutalékot, és, hogy nincsen termék. De azt nem teszi hozzá, hogy ez a szisztéma valójában működhet termék közbeiktatásával is. Az MLM ugyanis abban különbözik csak a piramis-játéktól, hogy a legalitás és a látszat érdekében van valami terméknek nevezhető akármi. Legyen az tanfolyam (szcientológusok), mindenféle “gyógylámpa” meg masszázsgép (Zepter), pénzügyi termék (OVB), “szupertáplálék” bogyókból (Organic Mission), smink (AVON), stb. Nézze csak végig az olvasó a linkeket, mintha az összes weboldalt ugyanaz az ember tervezte volna.

A lényeg is mindig ugyanaz, és innen felismerhető az átverés: Azt állítják magukról mind, hogy valami rettenetesen exkluzív, fantasztikusan különleges és minőségi termék az, amit terjesztenek. Éppen azért, mert különleges, “érthető”, hogy sajnos a piaci ár 5x – 50x -eséért kell terjeszteniük… A szerencsétlen telebeszélt fejű ember pedig hajlamos azt gondolni, hogy ami drága, az jó is. Főleg ha már fektetett bele, mert nem bírna szembenézni azzal, hogy így átverték. Az önérzet az, amire egy ilyen hálózat alapul, és ez a videóból is egyértelműen kiderül. Miután pedig te is elkezded buzgón vásárolni a “termék-csomagokat”, és rátukmálni pont azokra, akiket addig soha nem akartál volna kihasználni (a barátaidra); te is a rendszer részévé válsz, valamint jutalékokat fogsz kapni a belépőkért…jaj bocsánat. Úgy értem jutalékot kapsz az értékesített csomagokért. Egészen más. Valóban.

Az árnyékboksz további szép példája a filmben, hogy az ellenzéki szereplő szerint az a piramis-játék, ahol a szervezet felépítése piramis-szerű. Nagyon szomorú, hogy az MLM-esek ilyen hülyének néznek minket. De talán még szomorúbb, hogy saját “munkatársaikat” ilyen hülyének nézik, hogy ennek az ostobaságnak bedőlnek. Bár miért is ne néznék őket hülyének, hisz az ilyen megvezetettek ezrei tették őket milliomossá.

Mi hangzik még el? “Az Amerikai Foglalkoztatási Központ és a Direkt Értékesítők Szövetsége szerint” hatalmas pénzeket lehet csinálni MLM-el. Az elsőre nem ad találatot a google, a második pedig újfent egy MLM szervezet. Hmm, ez aztán a hiteles kutatási eredmény! Ősi trükk különféle hivatalosnak hangzó gittegyleteket létrehozni olyan célzattal, hogy aztán ehhez hasonlatos áleredményekkel tévesszük meg a szerencsétlen embertársainkat.

Persze ezekre a szakmai érvekre a mi kis filmbéli képviselőnk megint nem tud válaszolni, csak annyit, hogy ő lottózik. Ó, szegény, tényleg ebben hisz? AZ ember szíve megesik a kis naivon. De áldott jó lélek főszereplőnknek van türelme az ilyenekhez is, és higgadtan közli, hogy inkább próbálkozzon barátja azzal, hogy kezébe veszi a sorsát! Eredeti ötlet! De persze itt ezt úgy kell érteni persze – derül ki – hogy MLM hálózatot kell építeni.

Következő aljas csúsztatás következik. Kettő és feledik percnél járunk.

– Nagyon sok rosszat hallottam az MLM-ről…
– Például kitől?
– A sógoromtól…

Egy valódi vitában arról szólna az eszmecsere, hogy mit hallott az MLM-ről. De ha figyeltünk, láthattuk, hogy ilyesmiről nem volt szó, de nem is lesz. Mert erre nincsen frappáns-gunyoros válasz. A következő percben is csak azt tudjuk meg, hogy gazdag független üzletemberek (ja nem, csak MLM-esek) azt mondják mind, hogy az MLM jó, a barna figura sógora pedig nem szakember, tehát nem kompetens. Milyen kár, hogy újabb súlyos érvelési hiba ez csupán (Argumentum ad verecundiam), ahelyett, hogy a miértek és hogyanok szóba kerülnének egyáltalán.

3:40-nél véget ér a súlykolás, és akit a fentebbi “””érvek””” (nem lehet elégszer idézőjelbe tenni) nem győztek meg, az most megtudja, hol a helye a világban.

Hát ennyi. Azon felül, hogy az MLM képmutatása is szóba került, talán így világosabb lesz a kedves olvasónak, hogyan működnek a legostobább, legsötétebb propagandák. Ennyire átlátszó és ostoba mocskolódást ugyan ma már csak Észak-Korea és a multi-level marketingesek alkalmaznak, de arra talán jó volt, hogy rávilágítsak az olvasónak arra, hogy mindig érdemes elemezni amit látunk, mert érzelmi alapon ítélve könnyen átverhetőkké válunk.

Az MLM egy mocskos rendszer, egy legalizált piramis-játék, amelynek lényege, hogy a megvezetett szerencsétlenek ezrei adnak-vesznek méregdrágán szemetet, a több-száz százalékos bevételek pedig a felsőbb szinteken kötnek ki, úgy méghozzá, hogy minimális fix fizetést, bejelentett munkahelyet, TB-támogatást sem biztosítanak a lentebb lévő munkatársaiknak. Mások naivitásából, hiszékenységéből csinálnak hatalmas vagyonokat, és ha valami, akkor ez az igazi, gusztustalan becstelenség.

Scheer-Komjáthy Ádám

Itt nem lehet hozzászólni.

Tartalomjegyzék