A maglócai választás tanulságai

A vasárnap zárult le az az időközi választás Maglócán, amelynek a polgármesteri székéért elindult Zerolem. Az egész választás történetét szeretném összefoglalni, hogy hogyan is nézett ki számunkra, belülről.

Magloca

Márciusban mondott le ennek a Győr-Moson-Soporon megyei kis falunak a polgármestere, és ekkor jött az ötlet, hogy miért is ne lehetne elindulni a polgármesteri székért, elvégre, minden nagykorú magyar állampolgár választó és választható az alaptörvény szerint, amennyiben megszerzi az induláshoz szükséges ajánlószelvény-mennyiséget. Így a március 29-i találkozónkon előterjesztette a Nagymester az indulással kapcsolatos terveit, a jelenlévők pedig egyértelmű támogatásukról biztosították.

Ezért az elkövetkező héten, amely már április volt, megtörtént az első látogatás a településen, amelynek keretében sikerült megismerkedni a korábbi polgármesterrel, aki 12 éven át vezette a falut, és ő támogatásáról biztosított minket. Ezt a látogatást szinte heti gyakorisággal újabbak követték.

Több alkalommal juttattunk el levél formájában programot a falu lakossága számára, amelyben megválasztás esetén megvalósítandó programot ismertettük. Sok személyes beszélgetés során érdeklődtünk a lakosságtól arra nézve, hogy programunk, mely kifejezetten, és elsősorban az új telepesek odavonzására volt felépítve, elégedettségükre szolgál-e; és nyílt, pozitív hozzáállásukból arra következtettünk, hogy mindenképpen.

Mint az ismeretes, nem Zerolem lett a polgármester, ennek okairól és hátteréről szeretnék most nyilvánosan gondolkodni.

1., Az egyik és talán a legsúlyosabb ok az lehetett, hogy bár a faluban mindenki tudja, hogy változásra van szükség, és hogy fiatal polgármester kell a falunak, mégis inkább azt választották, aki már közel 30 éve részt vesz a falu vezetésében. Dr. Varga Tibor szavai jutnak ezzel kapcsolatban eszembe: “Változtassunk, változtassunk, csak semmit meg ne változtassunk”.

Ha kívülről, és más perspektívából nézzük a dolgot, nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy változás legyen, valamin változtatni kell. Ha nem elég riasztó a faluban lakók számára az, hogy 10 éve még kétszer annyian éltek ott, mint most, akkor nem tudom, mivel lehetne  sokkolni őket. Elhiszem, hogy nagyon szépen fel lett újítva a polgármesteri hivatal, és ki lett állítva egy tűzoltó szekér, de ettől még onnét 100 méterre állnak a széthordott, összeomlott házak.

2., Helyi jelöltet szerettek volna, az egyik kisalfold.hu cikknek a címe is az volt, hogy “Maglócán fogadkoznak, nem adják a falut”. Mivel mi mást tapasztaltunk akkor, amikor lent jártunk, nem foglalkoztunk ezekkel a hangokkal, pedig kellett volna. Ha végeztünk volna egy előzetes terepmunkát, ennek utána tudtunk volna járni.

3., A harmadik ok az érdektelenség. Már a fenti cikkben is többen elmondták, hogy nem tudják, a jelölt kiféle. De a minden postaládába eljuttatott levelet többen a saját bevallásuk szerint el sem olvasták, mert hogy nincs ilyesmire idejük. Viszont véleményük, az van, már csak azt kérdezném meg szerényen, hogy mi alapján? Pusztán szóbeszédből?

4., A negyedik ok, nyilvánvalóan a démonizálás volt. Igazából nem tudom, honnét szedtek, de elterjedt a faluban, hogy közünk van a Jobbikhoz, és mivel külföldieknek van háza a településen (ami nem mellékesen alaptörvénybe ütközik, ugye) ezért ha ilyen polgármester lenne, biztos eladnák a házat és elköltöznének… Alapvetően ezzel nem is lenne gond, mert nyíltan és felvállaltan nemzetiek vagyunk, de ettől még nem tartozunk a Jobbikhoz. És természetesen semmiféle ellenségeskedés a helyi (akár külföldi, akár cigány) lakossággal nem történt volna.

5., Visszajelzések hiánya áll az ötödik helyen. Azon kívül, hogy beszélgettünk a falubeliekkel több alkalommal is, ez a teljes lakosságnak nem eléggé nagy mértékét fedte le. A kapott személyes megerősítések túlnyomó részt pozitívak voltak, ezek alapján hittük azt, hogy azoknak a véleménye is hasonló lesz, akikkel nem találkoztunk, csak levélben értük el őket. Nem így volt.

6., Az utolsó és talán az egyik leglényegesebb, az eltérő nézőpont. A faluban élők nyilván úgy gondolják, hogy ők pontosan tudják, hogy mik a problémáik és ennek mi a megoldása, és nekik ne mondja meg senki, hogy mit kellene tenni. És bár valóságalapja lehetne is ennek a gondolatnak, ha eddig minden polgármester helyben lakott, és tudta mi a gond, miért nem tett ellene senki semmit? Úgy gondolom, hogy sokszor a külső szemlélő jobban látja a problémákat.  Főleg, ha látja a nagy képet. Látja, hogy az országban máshol is vannak hasonló méretű települések, hasonló problémákkal, és sorra veszi a megvalósítható lehetőségeket. A most Maglócán folyamatban lévő horgásztó megépítése, mint ötlet, jó, de ez nem fog lakókat, munkahelyeket, vagy családokat hozni. De ez már legyen a falut immáron vezető Farkas Miklósné problémája.

Itt nem lehet hozzászólni.

Tartalomjegyzék